niemanders-logo

DONEER
op voordekunst.nl

niemanders-logo

Aflevering 8: De Balade van het Zwarte Schaap

In deze 8e en laatste aflevering van De Niemanders Podcast praat Dennis met Terry Akins, pianist én spreker rondom het thema kinderen van ouders in detentie. Op dit moment zijn er 25.000 kinderen in Nederland van wie een ouder in detentie zit. Terry weet wat ze meemaken, want hij heeft het zelf ook meegemaakt. En volgens hem is er veel te winnen als we de band tussen kind en ouder in detentie belangrijk maken. En ze hebben het ook over muziek: hoe de piano Terry perspectief bood en muziek alle maskers af laat vallen. 

Met Rocco en Wout blikt Dennis terug op het verhaal van Terry, maar ook op het project in zijn geheel. En ze nemen een klein voorschot op de toekomst. 

Voor meer informatie over Terry Akins, kijk op https://www.terryakins.nl
Voor meer informatie over Exodus, de programma’s die ze draaien en verhalen die ze hebben opgetekend zie https://www.exodus.nl

De Niemanders gaan optreden zodra het weer mag. Houd de website in de gaten voor updates: https://www.niemanders.nl/tourdata

Aflevering 7: Foute Shit

In aflevering 7 van de Niemanders Podcast, praat Dennis met Lucie, die verschillende projecten runt in de penitentiaire inrichting in Arnhem. Wat begon met een djembé die nog maar net onbeschadigd door de controle heen kwam, is uitgegroeid tot een band in de bajes en een muziekstudio. Maar: muziek is meer dan een leuke vrijetijdsbesteding in de bajes: het gaat om verantwoordelijkheid nemen, en om aan jezelf te werken.Rocco en Wout vertellen over hoe zij Lucies werk hebben meegemaakt, hoe ze zelf muziek hebben ingezet in de bajes en over het nummer ‘Foute shit’.

Aflevering 6: Walk a Mile

In deze aflevering praat Dennis met Victor Brands, die 3 jaar lang vastzat in de VS. In de gevangenis daar, begon Victor te schrijven, om zich te uiten, staande te houden en een beetje om te ontsnappen. Met dat schrijven opende zich een dialoog die aan de basis van de rest van zijn leven zou staan.

Rocco en Wout vertellen over hoe zij het schrijven ervaren, zowel voor dit project als in het algemeen en ook over jams in en buiten de bajes, met en zonder instrumenten.

Meer info over Victor Brands hier:
www.victorbrands.nl/vast-in-de-vs/

Aflevering 5: I Won’t Break

In deze aflevering praat Dennis met Veronique en Elsbeth van Rescaled, een organisatie die zich inzet voor kleinere vormen van detentie. Dat zou betekenen dat gedetineerden niet los van de samenleving, los van sociaal netwerk hun straf uitzitten. Hoe zou bijvoorbeeld een buurtbajes eruit zien? Welke principes liggen eigenlijk achter onze huidige vormen van detentie en zijn die nog houdbaar tegenwoordig?

Rocco en Wout vertellen over hoe zij gedetineerden op het huidige systeem zagen reageren, welke tactieken ze toepasten om die tijd ver weg van de samenleving dragelijk te maken. 

Meer informatie over Rescaled: https://www.rescaled.net/

Aflevering 4: Kopfkino

In deze aflevering praat Dennis met Edwin. Met zijn tien jaar detentie is Edwin een ervaringsdeskundige wat betreft de gevangenis. Het begon ooit met een cocaïne-verslaving, maar het leverde al snel een andere verslaving op: die aan criminaliteit zelf. Edwin zet zich nu in voor de erkenning van dit probleem. 

Met Rocco en Wout praat Dennis over dit probleem, maar ook over Edwins bijdrage aan de plaat. Die is onder andere te horen in het nummer Kopfkino, dat we deze aflevering laten horen. 

Aflevering 3: De Blauwe Zak

In deze aflevering praat Dennis met Karin en Willem van de reclassering bij het Leger des Heils. Hoe werkt de reclassering en waar lopen ze tegenaan? Met Rocco en Wout praat Dennis over plannen van gedetineerden, vrijkomen en het proces van het werken aan de plaat in de gevangenis. Hoe vang je de verhalen, hoe verwerk je muzikale invloeden? Ze sluiten af met het nummer De Blauwe Zak.

Aflevering 2: De Mier

In de tweede podcastaflevering gaat Dennis in gesprek met ervaringsdeskundige Ramon over o.a. de Duitse gevangenis. Verder hoor je de primeur van de song ‘De Mier’ en gaan natuurlijk Dennis, Rocco en Wout in gesprek over hun ervaring in de gevangenissen.

Aflevering 1: De Lijnen Staan Open

In aflevering 1 hoor je gedetineerde SK (die een flinke invloed had op het Niemanders album), de observaties van dichter (en maker van deze serie) Dennis Gaens, een gesprek met Rocco en Wout en de primeur van de song ‘De Lijnen Staan Open’.

Luisteradvies: koptelefoon op, ogen dicht, de rest van de wereld op ‘mute’ en betreed dan het universum van de Niemanders.

Teaser

Binnenkort: De Niemanders, een podcast over gevangenissen, de mensen die daar zitten, de wereld eromheen en: muziek.


nieuwsbrief

Wil je op de hoogste blijven van onze ontwikkelingen, meld je dan aan voor de nieuwsbrief

* verplichte velden
We gaan vertrouwelijk om met je gegevens

Sponsors