niemanders-logo

DONEER
op voordekunst.nl

niemanders-logo

Nederland in lockdown: De Niemanders heten je welkom in je Kopfkino

Lockdown. Avondklok. Nieuwe Single.

“Het suckt me levenloos en ’t voelt eindeloos,
ik draai m’n rondjes in die betonnen tyfusdoos
Het gaat maar door en door en door en door…”

“Het heeft ons bij de ballen, met z’n allen alleen.
We rijgen de dagen als doffe kralen aaneen.
En nog een dag, en nog een dag en nog een dag…”


De voorgaande zinnen stammen uit het lied ‘KOPFKINO’ van De Niemanders. Het is juist nú de nieuwe single van De Niemanders want de samenleving heeft al lang niet meer zoveel raakvlakken gehad met het leven binnen de muren van de gevangenis: lockdown, avondklok, gekmakende sleur en isolement. Nederland begeeft zich in een mentale gezondheidscrisis. Met z’n allen alleen.

In de bajes is er elke avond, jaar in jaar uit, een avondklok. Iedere dag weer tussen vier muren met je eigen ‘KOPFKINO’. Continu diezelfde gedachtenfilm, steeds hetzelfde script dat blijft spoken. Het suckt je levenloos en het voelt eindeloos.

Juist over dat gevoel schreven Wout en Rocco met gedetineerde Edwin het nummer Kopfkino. Elke dag dezelfde geluiden. Elke dag die kolkende eenzaamheid. De deur gaat alleen open voor een bewaker of PostNL-bezorger. De kopzorgen over het voortbestaan van je bedrijf, klinken door als het getik op de verwarmingsbuis van een gedetineerde een cel verderop. De talkshows en talentenjachten op TV zijn geestdodend, maar maken je hoofd niet leeg. Je zit met een grote zak ‘poepcorn’ in je eigen ‘Kopfkino’. De thuisbioscoop tussen je oren.

Tik, tik, stik…

Stream de track via: https://niemanders.lnk.to/Kopfkino