niemanders-logo

DONEER
op voordekunst.nl

niemanders-logo

De Niemanders X 5 mei

Met De Niemanders ontvangen we bijzondere verhalen en mensen, nu ook buiten gevangenissen. Voor de Muzikale Tour van de Vrijheid van Bevrijdingsdag Wageningen schrijven we een song geïnspireerd door een man die we afgelopen zaterdag ontmoetten.

De zoon van een KNIL militair, een ex-marineman, ex-krijgsgevangene en een getuige van de atoombom in Nagasaki: Henk Kleijn. We spraken de hele middag over zijn leven in Bandung voor de oorlog (krontjong muziek!), hoe hij als 17-jarige de trossen los gooide voor de schepen die ten onder gingen in de slag om de Javazee, zijn drie jaren in een werkkamp te Nagasaki, de tocht ernaar toe in ‘Hell Ship’ Asama Maru, zijn Ierse vriend in het kamp en de dag dat de atoombom daar in Nagasaki viel. Als ooggetuige van de wereldgeschiedenis bleek hij opvallend toekomstgericht en hij sprak verzoenend over zijn voormalige vijanden.

De middag vloog om en wij gaan nu aan de slag met de muziek, op 5 mei gaat het in premiere! Tijdens een speciale uitzending rond de ‘Muzikale Tour van de Vrijheid’, een samenwerking van Bevrijdingsdag Wageningen, Omroep Gelderland, Cultuur Oost, Provincie Gelderland en Poppunt Gelderland.

Rocco Ostermann en Wout Kemkes (De Niemanders) met verhalenverteller Henk Kleijn