Beluister hier:
‘IK HAD ALTIJD VOOR OGEN THUIS TE KOMEN’
Het is 9 augustus 1945 als Henk Kleijn vanuit werkkamp Fukuoka-2 ziet hoe de atoombom op de stad Nagasaki valt. Vandaag – Bevrijdingsdag 2021 – brengen we ‘Ik had altijd voor ogen thuis te komen’ uit, dat zijn (over)levensverhaal vertelt. Van een jong ketelbinkie die, na jaren krijgsgevangenschap in een Japans werkkamp, ooggetuige was van dat historische moment.
De gesprekken die we met dhr. Kleijn hadden waren zeer indrukwekkend. Aan tafel zitten bij iemand die de detonatie van één van de twee atoombommen voor zijn ogen zag gebeuren, voelde bijna onwerkelijk aan.
Het moeilijkste was om niet het hele verhaal te willen vertellen, want die neiging was er pontificaal. Na drie pogingen om alles te bevatten, hebben we gekozen om de eindeloos durende en uitzichtloos voelende sleur in het werkkamp te beschrijven. Ook Nagasaki hebben we expliciet genoemd. Omdat die bom, die toentertijd aan zovelen het leven heeft gekost, voor Henk Kleijn eigenlijk niets anders dan de bevrijding symboliseert.
“Hoe lang duurt overleven? Eindeloos…”
In het laatste refrein klinkt herhalend ‘Haat is niets voor mij’ . Uit ons gesprek bleek dat dhr. Kleijn niet iemand is die in het verleden leeft of door haat en trauma’s wordt verteert. Hij heeft nog altijd zin in de dag van morgen, en sprak over verzoening bij zijn toespraken bij het monument dat voor de slachtoffers van Fukuoka-2 in Japan is opgericht.
We hebben het nummer gelukkig al voor Dhr. Kleijn en zijn familie gespeeld en danken hen voor de verhalen en alle hulp bij het maken van dit nummer. Nu sturen we deze Bevrijdingsdag-soundtrack de wereld in. We hopen dat het jullie raakt en natuurlijk waarderen we het delen en streamen van ‘Ik had altijd voor ogen thuis te komen‘ zeer.
Geniet van de nieuwe single én Bevrijdingsdag!
Rocco & Wout
Het hele verhaal van Henk Kleijn is te lezen via de site ‘Verhalen over de Oorlog’